historiaHeader.png

HISTORIA

lokstallets långa historia

Banarbetare fikar 1950-talet.jpg

nutida historia från 2013 och framåt:

Lokstallet med banvall.jpg

sommaren 2013 görs ett fynd

En inflyttare till byn Hammerdal - konstnären Åsa Maria Hedberg - gör ett fynd av ett gammalt lokstall på väg hem från mataffären i centrum och drömmen startar…

Sinnenas14gron.jpg

ett första öppethållande och ett kontrakt

Inför konceptet ‘Sinnenas väg 2014’ som hålls runt om i Strömsunds kommun får Åsa Maria Hedberg ett första hyreskontrakt med Hammerdals fastighetsbolag och dess ägare Jan-Olof Olofsson. Åsa Maria låter grusa av lokstallets långskepp och flyttar in sina ugnar.

Under Sinnenas väg visar hon glasblåsning. Hundratals besökare kommer förbi under de nio dagar Sinnenas väg pågår. Det blir en ögonöppnare kring vad lokstallet skulle kunna bli.

första tåg till jämtlands sikås.png

kontakt med järnvägs-historiskt forum

För att bilda sig en uppfattning om historien kring lokstallet och vad ett lokstall kan vara värt tar Åsa Maria Hedberg kontakt med föreningen ‘Järnvägshistoriskt forum’ på internet och får många goda tips, glada tillrop bilder och information. Flera medlemmar höjer också varnande röster kring att marken kan vara förorenad och att man nog inte ska betala så mycket för ett tegelruckel utan tak.

Jamtli gör åtgärdsprogram nov 15.jpg

2015

ansökan om och genomförande av ett åtgärdsprogram

Hösten 2014 har Åsa Maria Hedberg sökt medel för att få möjlighet att genomföra ett åtgärdsprogram för lokstallet. Det beviljas i början av 2015 och mot vintern genomförs en översyn av hela lokstallets skick och markprover tas för att kontrollera eventuella utsläpp. Kjell Gisterå från arkitektbyrån GisteråSjöstrand medverkar och ritar ett förslag till varsam omdaning av byggnaden för att kunna använda den som konstskaparcentrum.

IMGP0853.JPG

mängder av ansökningar

Under åren som kommer söker Åsa Maria Hedberg medel från alla håll och kanter för att kunna renovera lokstallet. Det blir avslag hos Almi, trots mycket goda vitsord och framarbetad affärsplan och avrådan att söka medel från Leader 3sam-pengarna från Strömsunds utvecklingsbolag. Norrlandsfonden kan inte bidra till ett dylikt projekt och Allmänna arvsfondens medel är för snävt skrivna för att sökas.

Spårsnuttar.png

crowdfunding och en första informationsfilm

När inga stöd verkar sökbara och de som söks ger avslag startar Åsa Maria till slut en crowdfundingkampanj via en internettjänst som heter Indiegogo. Projektet sätts upp tillsammans med Eli Adelhult som sommarjobbar ett par veckor hos Åsa Maria. 41 personer backar upp kampanjen ekonomiskt, men inga företag nappar. Kampanjen blir en liten startplåt på ca 15.000, men den summan räcker inte långt i sammanhanget.

Radio Jämtland gör ett reportage som du kan höra här: https://sverigesradio.se/artikel/6538345

Gamla vattencisternen.jpg

startstöd från kulturbryggan för en förstudie

Hösten 2016 söks och beviljas medel till en förstudie kring ett upplägg av idén kring LOKSTALLET fire & heART som ett framtida öppet konstskaparcentrum i Hammerdal.

Det blir några fina reportage i Jämtlands Tidning och Länstidningen och Åsa Maria håller ett föredrag på Designcentrum i Östersund för att berätta vad som är på gång.

Avstyckning.jpg

avstyckning 2017

Efter många om och men kom så dagen i augusti 2017 då lokstallet blev avstyckat från Hammerdals fastighetsbolag. Här är det lantmäteriets tjänsteman som letar de tidigare koordinaterna för gränsen.

20170921_110619.jpg

hammerdal 5:8

Den nybildade fastigheten får beteckningen HAMMERDAL 5:8 och nu återstår bara att betala avstyckningskostnaden till ägaren, det är den avtalade köpeskillingen. Det är dock ingen brådska med det enligt ägaren och tiden börjar gå. När räkningen väl dyker upp är den tre gånger större än förväntat.

Glasblåserig.jpg

ansökan om bygdsmedel 2017 ger avslag…

Trots att politikerna beslutat vid ett möte med allmänheten i Hammerdal om att låta bygdsmedlen bli tillgängliga att söka även för Hammerdal blir det avslag på ansökan. Det här är ett tungt slag eftersom åren går och lokstallets tak börjar bli allt sämre. Den här vintern rasar flera kulturbyggnaders tak in i Jämtland och den nyblivna ägarinnan känner sig nödd och tvungen att ta hjälp av snöskottare på vårvintern 2018 och det blir en svidande dyr historia privat då man måste utföra arbetet från skylift som körs upp från Östersund.

IMGP0891.JPG

ekonomisk hjälp från hela sverige till avstycknings-kostnaden

På våren 2019 blir det plötsligen akut att betala hela köpeskillingen motsvarande avstyckningssumman för lokstallet då lantmäteriet har skickat fel faktura till Åsa Maria Hedberg och detta inte kan korrigeras förrän köpekontraktet vunnit laga kraft. Det saknas lite drygt 47 tusen kronor. I slutänden kommer hjälpen från hundratals människor som får höra talas om krisen via Twitter och börjar swisha pengar för ändamålet. Många av dessa personer blir permanent engagerade i lokstallets framtid och många vill komma och hälsa på från hela landet. Intresset för projektidén är det inget fel på!

KC_logga.png

att pinka revir - ett litet konstprojekt med stöd från kc nord

På våren 2019 beviljas en liten summa pengar för ett projekt som handlar om att pinka revir i dubbel bemärkelse; dels att försöka arbeta på att synliggöra lokstallets nya tomtgräns och dels att faktiskt bygga ett utedass vid lokstallet. När inga medel ännu ramlat in för renovering av själva byggnaden, blir det nödvändigt att söka också söka byggnadslov för ett litet externt dass och ett uthus. Dasset i form av en pentakis dome får bygglov men uthuset måste planeras om då marken är ‘prickad’ och inte får bebyggas.

EBNO7zrX4AAIxrH.jpg

finbesök av en president - ewert ljusberg

Jämtlands president Ewert Ljusberg är dock inte svårbjuden att hjälpa till att pinka revir, utan kommer och gästar lokstallet för att inviga sin tron. Han sjunger och klipper band och ett drygt hundratal gäster trivs på gården. Det finns fika att köpa och smeden Anders Ödmark låter alla som vill prova att smida ett av de tänkta gränsräckespinnarna.